جان هیات با مستند جدید خود، Screened Out به ما ثابت میکند که اعتیاد ما به تکنولوژی بهطور چشمگیری در حال افزایش است. همه ما تجربه راه رفتن در خیابان و غرق شدن در دنیای گوشی همراه خود را داشتهایم، به طوری که حواسمون به جایی که میرفتیم نبوده است. این فیلم مستند بار دیگر این معضل را به ما یادآوری میکند که جامعه کمکم به زامبیهایی تبدیل میشود که ارتباطات اجتماعی و تجربههای انسانی خود را فراموش میکند.
این فیلمساز با وارد کردن داستانی شخصی به فیلم مستند خود، صحبت کردن در مورد اعتیاد خود به تکنولوژی و دنیای مجازی، ارتباط برقرار کردن با پیام فیلم را آسانتر کرده است. هیات فیلمهایی از زمان بچگی خود که در آن مشغول بازی است را با فیلمهایی از بزرگسالیش که تمام مدت به صفحه گوشی و یا کامپیوتر خود خیره شده است، مقایسه میکند. همسر و سه فرزند او نیز تا حدی شرایط مشابه او را دارند. به همین دلیل او تصمیم میگیرد که وقت آن رسیده که همه آنها حسابهای شخصی خود را در همه شبکههای اجتماعی ببندند. همانطور که انتظار میرود این تغییر برای هیچکدام از آنها آسان نیست. هیات در مورد این اتفاق میگوید: “انگار بخشی از زندگیم را خاموش کرده باشم.” او برای کنار آمدن با این تغییر پس از سالها دوباره شروع به خواندن کتابهای داستانی کرد.
همچنین بخوانید:
درباره بازیگر شخصیت اصلی انگاشته Tenet ، جان دیوید واشنگتن بیشتر بدانیم
البته Screened Out تنها بر داستان هیات تمرکز ندارد، بلکه طی مدت این فیلم کارشناسان مختلفی از جمله نویسندهها و استادان دانشگاه، در مورد تاثیرات منفی اعتیاد ما به تکنولوژی و روشهایی که کمپانیهای تکنولوژی زندگی ما را در دست دارند، صحبت میکنند. روانشناسی برای ما توضیح میدهد که چطور شبکههای اجتماعی “جوایز متناوب” به ما میدهد که از نظر او “قویترین محرک برای ما برای ادامه دادن فعالیتهای مجازی است.” همان محرکی که باعث میشود فردی ساعتها وقت خود را، فارغ از اینکه برنده شود و یا ببازد، پای دستگاههای شرطبندی سپری میکند.
آمار و اعداد دیگری نیز در مستند Screened Out مطرح میشود، مانند نتیجه تحقیق جالبی که نشان میدهد پس از همهگیر شدن تلفنهای هوشمند، سطح تمرکز افراد از ۱۲ به ۸ ثانیه رسیده است، که متاسفانه از سطح تمرکز یک ماهی قرمز کمتر است.
شان پارکر، مدیر سابق فیسبوک، در مورد تاثیر شبکههای اجتماعی بر زندگی ما میگوید:
شبکههای اجتماعی اینطور طراحی شدهاند که هر چند وقت یکبار میزان کمی دوپامین به ما تزریق کنند. و همین موضوع مخاطب را همواره به استفاده از شبکه اجتماعی ترغیب میکند. این اعتیاد به حدی میتواند شدید باشد که امروزه مراکزی برای کمک به افرادی که این اعتیاد بر زندگی آنها تاثیر زیادی گذاشته است وجود دارند. موسسه ریاستارت در واشنگتن به مراجعین خود کمک میکند تا بتوانند استفاده از تکنولوژی در زندگی خود را کنترل کنند.
نتایج نمایش داده شده در این مستند در مورد تاثیر تکنولوژی بر کودکان بسیار جالب و تاثیرگذار است. براساس یکی از تحقیقات انجام شده، نوجوانان روزانه بین ۶ تا ۹ ساعت را در حال بازیهای آنلاین ویدیویی و یا گشتن در شبکههای اجتماعی خود میگذارند. تاثیرگذارترین روایتهای این مستند نیز، داستانهایی است که نوجوانان نقل میکنند، برای مثال دختر ۱۳ سالهای که به دلیل فشاری که از مقایسه کردن زندگی خود با دیگران براساس عکسهای اینستاگرام حس میکرد، به خودکشی فکر میکند.
مستند Screened Out با وجود تاثیرگذاری داستانش و مدت زمان نسبتا کوتاه آن، میتواند در قسمتهایی خستهکننده باشد، چرا که در نهایت تمام کارشناسان حرف مشترکی دارند. صحنههای تکراری افراد زیادی که به صفحههای کامپیوتر و یا گوشی همراه خود خیره شدهاند نیز میتوانند به حدی کسلکننده باشد که شما نیز تصمیم بگیرید سرگرم گوشی همراه خود شوید. با اینکه این مستند حرف مهمی برای گفتن دارد، اما به دلیل بخشهای کمی خستهکننده فیلم، همان سطح تمرکز پایین ما را نیز به چالش میکشد.
این مطلب از نوشته فرانک اشک در سایت هالیوود ریپورتر گرفته شده است.