مجله نماوا: فیلم جنگ جهانی سوم به نویسندگی، کارگردانی و تهیهکنندگی هومن سیدی بهعنوان نماینده سینمای ایران در بخش مسابقه افقها جشنواره فیلم ونیز ۲۰۲۲، چهارشنبه ۱۶ شهریور (۷ سپتامبر) در یک نوبت (ساعت ۱۴) و پنجشنبه ۱۷ شهریور (۸ سپتامبر) نیز در یک نوبت (ساعت ۱۳) برای عموم به نمایش درمیآید.
مراسم فوتوکال فیلم ۱۰۷ دقیقهای «جنگ جهانی سوم» چهارشنبه ساعت ۹:۳۰ برگزار میشود و همان روز پس از اولین نمایش رسمی فیلم در ونیز، جلسه پرسش و پاسخ با حضور عوامل برگزار خواهد شد.
محسن تنابنده در فیلم جنگ جهانی سوم نقش شکیب، یک کارگر روزمزد بیخانمان را بازی میکند که هرگز نتوانسته است با از دست دادن همسر و پسرش در زلزله سالها پیش کنار بیاید. او در چند سال گذشته با یک زن روسپی کر و لال به نام لادن (مهسا حجازی) رابطه دارد.
محل ساخت و سازی که شکیب این روزها در آن کار میکند به لوکیشن فیلمی درباره جنایات هیتلر در جنگ جهانی دوم تبدیل میشود. وقتی بازیگر نقش هیتلر بهطور ناگهانی قادر به ادامه کار نیست، شکیب به دلیل شباهت عجیب به هیتلر بهعنوان جایگزین بازیگر قبلی انتخاب میشود و خانه بزرگی به او داده میشود. لادن از این موضوع مطلع میشود و از دست قواد خود فرار میکند و به شکیب پناه میبرد، اما…
ندا جبرائیلی، نوید نصرتی، لطفالله سیفی و حاتم مشمولی از دیگران بازیگران «جنگ جهانی سوم» هستند و پخش بینالمللی فیلم بر عهده کمپانی مستقلهای ایرانی است.
سیدی همراه با تعدادی از بازیگران فیلم شامل تنابنده، جبرائیلی، حجازی و نصرتی در اولین نمایش «جنگ جهانی سوم» در ونیز حضور دارند و پیمان شادمانفر مدیر فیلمبرداری، محسن نصراللهی طراح صحنه و الهام معین طراح لباس فیلم نیز آنها را همراهی میکنند.
آلبرتو باربرا مدیر هنری جشنواره در توصیف فیلم سیدی گفت: «این فیلم ایرانی به لحاظ روایی اصیل است و تماشاگر را کمکم غافلگیر و نگران میکند.»
سیدی در توضیح «جنگ جهانی سوم» برای جشنواره فیلم ونیز نوشت: «هانا آرنت (فیلسوف و تاریخنگار آلمانی – آمریکایی) یک بار گفت در دیکتاتوریها همهچیز تا ۱۵ دقیقه پیش از فروپاشی کامل خوب پیش میرود. جوامعی که توسط رژیمهایی چنین توتالیتر اداره میشوند، مؤثرترین خالقان آنارشیستها هستند. من همیشه به این فکر میکنم ظلم و سرکوب چقدر دیگر میتواند در جهان ادامه داشته باشد و آنها که به دست حاکمان قدرتمند چنین جوامعی درهم شکسته میشوند، چه کسانی هستند؛ آدمهایی که با چنگ و دندان برای به دست آوردن اساسیترین نیازهای خود – خانه، شغل و خانواده – مبارزه میکنند و آنچه درنهایت به دست میآورند، چیزی جز ظاهر نیست – تزئینی و مصنوعی. همیشه کسانی هستند که توان بخشیدن را دارند و کسانی هم آنقدر مستأصل هستند که دریافت کنند و این چرخه معیوب تا ۱۵ دقیقه پیش از فروپاشی کامل ادامه دارد – و بهزودی از نو آغاز میشود…»
فیلم جنگ جهانی سوم یکی از ۱۸ فیلم بخش مسابقه افقها جشنواره ونیز است و در کنار رقبایی از ایتالیا، جمهوری چک، اسپانیا، آرژانتین، اوکراین، فرانسه، ژاپن و… شانس دریافت جوایز این بخش شامل بهترین فیلم، بهترین کارگردان، جایزه ویژه هیئت داوران، بهترین بازیگر مرد، بهترین بازیگر زن و بهترین فیلمنامه را دارد.
ایزابل کوشِت، کارگردان اسپانیایی رئیس داوران بخش افقها است و با همکاران خود شامل لائورا بیسپوری کارگردان و فیلمنامهنویس ایتالیایی، آنتونیو کامپوس کارگردان، فیلمنامهنویس و تهیهکننده آمریکایی، صوفيا جاما کارگردان الجزایری و ادوارد وینتروپ منتقد فیلم فرانسوی برندگان را انتخاب میکند.
«جنگ جهانی سوم» در عین حال یکی از چهار فیلم ایرانی این دوره جشنواره ونیز است. دو فیلم «شب، داخلی، دیوار» ساخته وحید جلیلوند و «خرس نیست» به کارگردانی جعفر پناهی در بخش مسابقه اصلی رقابت میکنند و «بیرؤیا» ساخته آرین وزیر دفتری در بخش افقها اکسترا روی پرده میرود، ضمن این که لیلا حاتمی، بازیگر یکی از اعضای هیئت این بخش به ریاست جولین مور بازیگر آمریکایی است.
سیدی ۴۲ ساله همچنین تهیهکننده فیلم «بیرؤیا» وزیر دفتری است و روز سهشنبه پیش از نمایش این فیلم در جشنواره ونیز مقابل دوربین عکاسان رفت. طناز طباطبایی و شادی کرمرودی دو نفر از بازیگران این فیلم نیز در لیدو حضور دارند. وزیر دفتری و آزاد جعفریان در نوشتن فیلمنامه «جنگ جهانی سوم» با سیدی همکاری کردند که ششمین فیلم بلند سینمایی او در مقام کارگردان پس از «آفریقا»، «سیزده»، «اعترافات ذهن خطرناک من»، «خشم و هیاهو» و «مغزهای کوچک زنگزده» است.
هفتاد و نهمین جشنواره فیلم ونیز از ۳۱ اوت تا ۱۰ سپتامبر (۹ تا ۱۹ شهریور) در ایتالیا برگزار میشود.